Masa si dansul pe Netlog

Pagini

miercuri, 7 noiembrie 2012

Guma de mestecat a copilariei

Nu stiu daca mai retineti, unii dintre voi, recunoasteti, dar pe vremuri, cand eram mici, nu ca acum, mari si vrem iar, mici, haleam guma de mestecat, de ne clampaneau dintii din gura.
Cand vedeam o guma turceasca, baloseam parchetul precum cainele lui Pavlov dupa un experiment cu Pedigree pal.
O mestecam, si-apoi cand i se ducea 99.99% din gust, o dadeam altui prieten sa continue ce-am inceput.
Imi amintesc, ca de-atata mestecat, mi se inmuia ( de guma vorbesc) de puteai lipi timbre pe plicuri, cu ea.
O mestecam , cred, cu zilele. Cand nu mai avea gust, presaram pe ea zahar.
O mai luam o tura la clampanit si pleoscait pana cand o puteai inghiti fericit dar si cu deznadejde ca urmatoarea portie va mai veni cand ne va sosi prima ruda de prin strainatate

Intrebare.
Ati mestecat smoala ?
Eu da.
Aaa, voi, nu.
Hai, buei, nu te ascunde !
Tu ala care faci baloane de ti le pocnesti in dinti !
Nu dau "vina" pe toti, ptr ca nu toti sunt cu tigle lipsa pe acoperis cum, poate, sunt eu, dar cativa tot au facut-o.

Ok, deci am recunoscut.
Primul pas catre vindecare e facut.
Al doi-lea...ma internez.Ma internati.
Cine stie ce va mai zic c-am mancat.

Probabil acum va intrebati ce gust are.
Pai are gust de, nici nu stiu ce sa zic...Nici-un gust.
Atunci nu aparuse cu arome de menta, pepene sau citrice.

Nici acum.

Deci gaseam materia prima prin santiere, o luam din cazan cu un bat (nu era fierbine, nu ma trag din neam de fachiri) si-apoi o rumegam pana, cand de negri ce ni se faceau dintii, cand ranjeam ziceai ca ni se vede ceafa pe interior.
Nu ma ascund. E un fapt consumat. Dar imi apartine.

In rest, eram consumator obisnuit de...Gumela. E guma aia ce avea pe pachet, desenat un ratoi..Ratoiul Donald.
Guma aia cu consistenta si textura de tabla galvanizata.
Muscai si crapai. Nu tu, dintii. Aia crapau.
Doar cei ce treceau testul puteau sa sara la nivelul urmator.
Smoala..
In fine. Tocmai ce ma "laudasem"...

In perioada vacantei de vara, incercam cu clei de copaci...Era ok. Cu grau, grau uscat, era minunat.
Il aranjam intre dinti, pana rezulta guma. Veritabila.
Cand voiai sa faci baloane, mai bine cautai o broasca sa-i bagi un pai intre buci.(asta daca broasca are buci)
N-aveai nici o sansa. Mai degraba faceai baloane de muci.
Ca sa n-o mai lungim, si ca sa ma mai scot un pic, va zic doar ca/cam, asta e rezultatul muncii pe ani de zile....O dantura de animal de prada.
Niste dinti, ca daca musc pe careva de cur, tipa. E nevoie de role intregi cu ata ca sa-l coasa. Nici nu se mai merita deranjul.
Cam asta e rezultatul indelugei mele incercari de a reproduce sau mesteca gume. Nu sa musc lumea, ci o dantura atat de puternica, cat sa...(la nevoie si fara probleme). Sa...tractez trenuri marfar.

Pe ce ruta vreti.

Exagerez. Dar, ca de obicei, va prindeti voi, cand .
Sursa, eu, pe Netlog.

5 comentarii:

  1. Guma de mestecat...pe vremea mea era Turbo, pe care o procuram de cele mai multe ori pentru surpriza, aveam colectii intregi, iubeam masinile pe vremea aia, Turbo si Barbie, cu Ken si toate amantele lui, papusile alea care aratau perfect si aveau o gramada de lucruri care nici nu stiam la ce folosesc (gen mixer)...intrebarea clasica pe vremea aia : ce dubluri ai, facem schimb?
    Cu smoala n`aveam treaba (cu toate ca acum imi pare o idee buna :) ), insa am alta...fiind la tara si simtind nevoia acuta de a rumega ceva in timp ce mergeam dupa vaci, m`a invatat ea, o vecina cu bunicu` cum poti sa faci guma din grau...iei spicul (sper ca era grau, si nu altceva, ea asa mi`a zis) si iei bob cu bob, ii dai coaja jos si bagi in cavitatea bucala, mesteci vreo 10 bobite, dai cu multa saliva, apoi bagi iar boabe pe rand, si rumegi, si rumegi, si da`i cu saliva (pana iti curge si prin urechi) si culmea...produsul final a iesit, dupa vreo doua ore, chiar era guma sau noah, ceva asemanator cu guma (ca nu puteai face baloane, era o guma nebalonabila + ca nu avea surpriza :) )...am fost foarte uimita si eu, atat de uimita incat aia a fost prima si singura data cand am incercat...
    Si`apoi inca una tare cu guma...aveam vreo 5 ani (da` si acum tin minte), parintii muncitori in schimburi la fabrica, mama la 2 ma lasa afara (la copii) si tata la 3 ma baga in casa...si culmea nefericirii, intr`o zi, exact in perioada asta de timp mi s`a facut o pofta teribila de guma (de abia aparusera pastilutele, pe care ti le dadea vanzatoarea de la cofe cu mana dupa ce in prealabil si`o bagase in cur, mana)...si poftind poftind vad o vecina, "m`am scos" mi`am zis eu...ma duc frumos la ea, si cu vocea inocenta a fetitei de 5 ani ii zic "Tanti Sofii, imi dati si mie 5 bani sa ma duc sa`mi iau o guma, ca mama e la munca si tata inca n`a venit...da` va rooooggg!". Femeia, binenteles ca n`a putut sa`mi reziste si mi`a dat...fericire mare pe capu` meu, eram si eu in rand cu lumea acum...ei bine, a venit tata si a vazut ca mestec ceva si m`a intrebat omu` ca de unde am guma (acum cred ca mai mult ii era frica sa n`o fi luat de pe jos) si eu binenteles, cu toata sinceritatea i`am spus ca i`am cerut bani lu` tanti Sofi (sinceritate care mi`a ramas in caracter, binenteles, doar in anumite situatii :) )...atat mi`a trebuit...cred ca m`a carpit de vreo doua ori (asa parinteste), mi`a zis ca l`am facut de ras, si pedeapsa suprema : m`a bagat in casa...dar nu stiam ce ma asteapta, a urmat umilinta vietii mele, si acum ii port traumele...mi`a pus tata 5 bani in mana, a deschis usa si m`a trimis la tanti Sofi (care statea un etaj mai jos) sa ii inapoiez...nu iti poti imagina ce sentimente ma treceau atunci...eu, plansa toata cu suspine, tata in pragul usii cu furtunul de la baie in mana (nu ca ar fi dat in mine cu el, era asa de intimidare), si vorbea tare ca sa ma faca de ras pe scara...a trebuit sa cobor, sa ciocanesc la usa (ca eram prea mica sa ajung la sonerie) si sa imi calc pe mandrie dandu`i inapoi femeii banii pe care mi imprumutase...doamne, si acum ma trec fiorii :))). In fine, a trecut, de atunci am invatat sa iau bani cu imprumutul fara sa stie tata, poate chiar sa nu`i mai dau inapoi (bani de o tigara, nu mai multi), sa am grija sa`i zic lu` tanti Sofi "da` sa nu ii ziceti lu` tata" etc etc :).
    Gata, ca iar ma intind si iar ma certi sa imi fac blogul meu! :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Asta-i dovada ca unele comentarii sunt mai bune decât postarea in sine.
    :)))) Foarte misto !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eee...nici chiar asa, e din aduceri aminte, povestita prin coltul gurii la o sticla de bere tarzie in noapte

      Ștergere
    2. Mai buna berea decat guma, de la bere probabil n-ai luat bataie. :))

      Ștergere
    3. N`am luat bataie, si imi venea s`o mestec aseara pana se facea guma :)))...dar sshhhttt! Sa nu`i spui lu` tata :)

      Ștergere

Adaugati un comment, doar unul. Atat cat sa creada lumea ca scriu frumos..